15 filmova u trci za Oskara u distribuciji MCF-a

15 filmova u trci za Oskara u distribuciji MCF-a

Američka akademija za filmsku umetnost i nauku saopštila je da su ove godine 92 zemlje podnele kandidaturu za Oskara za najbolji film na stranom jeziku. Od toga, srpska distributerska kuća MCF MegaCom film otkupila je ukupno 15 filmova. Devet finalista biće odabrano krajem 2017. godine, a nominacije će zvanično biti objavljene 23. januara 2018. godine.

Među filmovima u distribuciji MCF MegaCom filma našli su se predstavnici kinematografija iz celog sveta – Argentine, Austrije, Belgije, Bugarske, Francuske, Nemačke, Mađarske, Izraela, Kirgistana, Norveške, Poljske, Rusije, Srbije, Južnoafričke Republike, i Švajcarske.

Publika u Srbiji je imala priliku da pogleda neke od ovih filmova u bioskopima, kao što su bugarski film „Slava“, Petra Velčanova i Kristine Grozeve, mađarski film „Na telu i duši“ rediteljke Ilidiko Enjedi, kao i domaći film „Rekvijem za gospođu J.“ Bojana Vuletića.

Možda najistaknutiji film u ovoj kategoriji je porodična tragedija „Fokstrot“, izraelskog reditelja Samuela Maoza, koja je osvojila Gran pri žirija festivala u Veneciji, a donosi nam priču o roditeljima vojnika koji je poginuo na dužnosti. Film istražuje načine na koje tuga utiče na pojedince i cela društva, i kako se provlači kroz generacije.

Ruski kandidat za Oskara, film „Bez ljubavi“ reditelja Andreja Zvjaginceva, osvojio je nagradu žirija na Filmskom festivalu u Kanu. Film prati bračni par koji prolazi kroz razvod i pokušava da pronađe svog sina, koji je nestao usred jedne od njihovih svađa.

Predstavnik nemačke kinematografije, drama „Niotkuda“ reditelja Fatiha Akina, doneo je nagradu glavnoj glumici Dajani Kruger na Filmskom festivalu u Kanu. Film donosi priču o Katji, čiji se život zauvek menja kada se DNK analizom ustanovi da ostaci pronađeni na mestu bombaškog napada pripadaju njenom mužu i sinu. Da bi bila sigurna da krivci neće izbeći kaznu, Katja uzima pravdu u svoje ruke.

Filmovi koje je MCF otkupio su:

 1. Argentina – „Zama“ (Zama), Lucrecia Martel

 2. Austrija – „Srećan kraj“ (The happy end), Mihael Haneke

 3. Belgija – „Vernost“ (Le Fidèle), Mikael Roskam

 4. Bugarska – „Slava“ (Glory), Petar Velčanov i Kristina Grozeva

 5. Francuska – „120 otkucaja u minuti“ (120 battements par minute), Robin Kampij

 6. Nemačka – „Niotkuda“ (In the fade), Fatih Akin

 7. Mađarska – „Na telu i duši“ (On Body and Soul), Ilidiko Enjedi

 8. Izrael – „Fokstrot“ (Foxtrot), Samuel Maoz

 9. Kirgistan – „Kentaur“ (Centaur), Aktan Abdukalikov

 10. Norveška  - „Telma“ (Thelma), Joakim Trier

 11. Poljska – „Tragom kostiju“ (Spoor), Agnješka Holand

 12. Rusija – „Bez ljubavi“ (Loveless), Andrej Zvjagincev

 13. Srbija – „Rekvijem za gospođu J.“, Bojan Vuletić

 14. Južnoafrička republika – „Rana“ (The wound), Džon Trengov

 15. Švajcarska – „Božanski poredak“ (The divine order), Petra Biondina Volpe

Navedni filmovi naći će se na predstojećim filmskim festivalima u Srbiji, kao i na redovnom bioskopskom repertoaru.