Često postavljana pitanja

PITANJA I ODGOVORI:

P: Za prikazivanje filmova, televizijskih i drugih audio-vizuelnih sadržaja koristimo DVD, Blu-Ray, preuzimamo, strimujemo, emitujemo putem kablovske ili satelitske televizije. Da li nam je potrebna Licenca za gledanje ili prikazivanje u javnosti?

O: Da. Sadržaj dobijen na sve te načine namenjen je samo za ličnu, privatnu upotrebu i nije namenjen javnom prikazivanju. Krovna licenca MPLC potrebna je kada se sadržaj nosilaca prava MPLC prikazuje u javnosti.

 

P: Ne naplaćujemo ulaznice za prikazivanje sadržaja. Da li nam je ipak potrebna Licenca?

O: Da. Licenca je potrebna bez obzira na to da li se od tog prikazivanja zarađuje, to jest naplaćuju ulaznice. Zapravo, Krovna licenca MPLC pokriva samo situacije u kojima se ulaz ne naplaćuje.

P: Nismo otvoreni za široku javnost. Da li nam ipak treba Licenca za javno prikazivanje?

O: Da. Izvođenje na bilo kom mestu gde se okuplja, ili se može okupiti, veliki broj ljudi koji nisu povezani porodičnim ili drugim ličnim vezama, uključujući, ali bez ograničenja, javni prevoz, restorane, hotele, čekaonice itd., zahteva Licencu za javno izvođenje da bi se prikazivao audio-vizuelni sadržaj članovima ili posetiocima, uz uske i ograničene izuzetke.

P: Iznajmljujemo svoj objekat drugima. Možemo li biti odgovorni za kršenje autorskih i srodnih prava?

O: Da. Možete snositi delimičnu ili indirektnu odgovornost za kršenje autorskih i srodnih prava ako imate finansijski interes u aktivnosti, i/ili činite da vaš objekat bude dostupan za javno izvođenje.