Novosti

"ZEMLJA NOMADA" DOBITNIK OSKARA ZA NAJBOLJI FILM U DOMAĆIM BIOSKOPIMA OD 13. MAJA

Sinoć je u Los Anđelesu završena 93. dodela prestižne filmske nagrade Oskar, a zlatna statua dodeljene u kategoriji Najbolji film pripala je ostvarenju "ZEMLJA NOMADA" (Nomadland), dok je rediteljki ovog višenagrađivanog ostvarenja Kloi Džao (Chloe Zhao) pripala prestižna nagrada za Najbolju režiju. Frances Mekdormand (Frances McDormand) koja je za glavnu žensku ulogu u filmu "Zemlja Nomada" nedavno dobila tradicionalnu BAFTA nagradu, sada je četvorostruka dobitnica Oskara, jer je upravo sinoć ovenačna nagradom za glavnu žensku ulogu.

Nakon prikazivanja na Beogradskom FEST-u, film će se naći na velikom platnu bioskopa od 13. maja.

Nagrada Oskar za Najbolji strani film pripala je dansko-švedskoj komediji "JOŠ JEDNA TURA" (Another Round/Druk) reditelja Tomasa Vinterberga. Krajem prošle godine Evropske filmske akademije proglasila ga je najboljim evropskim filmom, a nedavno u Londonu filmu je pripala i BAFTA nagrada za Najbolji film van engleskog govornog područja.

Ovo je priča o četiri prijatelja koja rade kao profesori u srednjoj školi i koja pokušavaju da poboljšaju svoj život time što eksperimentišu konstantnim održavanjem nivoa alkohola u krvi.

Oskar za Najbolju sporednu žensku ulogu pripao je glumici Juh-Jung Joun za dramu "MINARI" koja će se nakon predstojećeg 49. FEST-a, od 13. maja naći u bioskopima. 

DIZNI PIXAR animacija "DUŠA" (Soul) osvojila je nagrade u dve kategorije, nagardu Oskar za Najbolji animirani film i Najbolju muziku. Sinhronizovana avantura koja je već nagrađena Zlatnim globusom i BAFTA nagradom za Najbolji animirani film trenutno se prikazuje u bioskopima i predstavlja jedno od najgledanijih bioskopskih ostvarenja.