Novosti

NAKON SPECIJALNE PROJEKCIJE NA Festivalu Autorskog filma TAVIJANOVO OSTVARENJE "ZBOGOM, LEONORA" U DOMAĆIM BIOSKOPIMA

Dobitnik FIPRESCI nagrade ovogodišnjeg  BERLINALA, film "Zbogom, Leonora" (Leonora Addio) cenjenog italijanskog reditelja Paola Tavijanija biće prikazano u okviru programa "Specijalne projekcije" Festivala autorskog filma (FAF) u sredu 30. novembra, u mts Dvorani s početkom u 17:30h, nakon čega će se naći na repertoarima bioskopa širom Srbije

 
Prvi film "Zbogom, Leonora" koji je Paolo Taviani snimio bez ujedinjenog rada sa svojim bratom Vitorijom sa kojim je decenijama stvarao i obeležio italijansku kinematografiju nakon 4 godine vratio je reditelja u epicentar svetskih filmskih dešavanja i doneo mu nagradu na velikom BERLINALU, kao jedinom italijanskom ostvarenju u takmičarskom programu.
 
Zaokupljeni delima Luiđija Pirandeloa  italijanskog dramaturga, pesnika, romanopisca i dobitnika Nobelove nagrade za književnost (1934. godine) braća su intrigirana Pirandelovom sahranom želela da zajednički snime film, međutim nakon smrti Vitorija Tavijana, Paolo preuzima posao na sebe i ostavrenje posvećuje bratu.

SINOPSIS:
Pirandelo je umro ostavivši precizna uputstva: bez sahrane ili proslave. Ipak, organizovane su tri sahrane. Film "Zbogom, Leonora" prati izazvono putovanje Pirandelovog pepela od Rima do Argiđenta, puno nesreća, susreta i vizija. 

Satkan iz dva dela, crno-belog i u boji, igrani film počinje arhivskim snimkom dodeljivanja Nobelove nagrade  Pirandelou vodeći time bioskopsku publiku kroz posleratnu Italiju davajući joj povremeno i arhivske sadržaje.

Neobični tok putovanja Pirandelove urne iz Rima do Sicilije i problematične sahrane imalo je za ideju, kako napominje reditelja Taviani, da publici prikaže da je ono što vide na početku i na kraju, spektakl. Sve što vide je pozorište.
 
Za fragmente neorealizma, utkane u prikazanim putovanjima na filmu reditelj ističe da su braća smatrala ovo kinematografsko doba jednako važnim kao i Renesansu, dodajući da u neorealizmu postoji istina koja je superiornija od bilo kojeg arhivskog materijala.
 
Godine 2012. Braća Taviani su na filmskom festivalu u Berlinu nagrađeni Zlatnim  medvedom za film "Cezar mora umreti" koji je tada prikazam i na Festivalu autorskog filma.