Novosti

BAFTA: "ZEMLJA NOMADA" NAJBOLJI FILM A "DUŠA" NAJBOLJI ANIMIRANI FILM

U Londonu je sinoć dodeljena nagrada britanske Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA), a zbog trentune epidemiološke situacije svečanost je održana bez prisustva publike.

Nagardu za najbolji film osvojila je drama "ZEMLJA NOMADA" (Nomadland), dok je rediteljka ovog američko-nemačkog ostavrenja Kloi Đao (Chloe Zhao) ovenčana BAFTA nagradom za najbolju režiju. Takođe, film je dobio nagradu i za najbolju glavnu žensku ulogu koja je dodeljena Frances Mekdormand  (Frances McDormand) za ulogu Fern, a film je osvojio i nagrada za najbolju fotografiju. 

Film će uskoro biti prikazan na Beogradskom FEST-u, a nakon toga na repertoaru samo nekoliko bioskopa.

Nakon ekonomskog kraha glavne komapnije jednog mestašca u ruralnoj Nevadi, Fern pakuje stvari i kreće sopstvenim kombijem na put u cilju da istraži život izvan konvencionalnog društva, kao "moderni nomad".

Treći igrani film rediteljke Đao snimljen je prema istoimenoj knjizi spisateljice Džesike Bruder iz 2017. film je dobitnik Zlatnog lava Na 77. Filmskom festivalu u Veneciji, a nominovan je u šest kategorija za nagradu Oskar, čija dodela tek predstoji. 

DIZNI PIXAR animacija "DUŠA" (Soul) osvojila je BAFTA nagradu za najbolji animirani film i najbolju muziku. Sinhronizovana avantura koja je već nagrađena Zlatnim globusom za najbolji animirani film i najbolju muziku trenutno se nalazi na reperotarima širom Srbije i predstavlja jedno od najgledanijih bioskopskih ostvarenja. Animacija koja dolazi od strane uvaženog američkog studija okupila je domaće glumce Hadži Nenad Maričić, Jelena Trkljua, Milena Predić, Jovana Jelovac Cavnić, Boris Pingović i dr. koji su pozajmili svoje glasove novim crtanim likovima.

Yuh-Jung Youn nagrađena je BAFTA nagradom za najbolju sporednu uloga u filmu "MINARI" koji će takođe biti prikazan na predstojećem 49. FEST-u. Film je nominovan u šest kategorija za nagradu Oskar.

Ostvarenje "JOŠ JEDNA TURA" (Another Round/Druk) reditelja Tomasa Vinterberga britanska Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA) proglasila je najboljim van engleskog govornog područja. U Berlinu krajem prošle godine Evropske filmske akademije proglasila ga je najboljim evropskim filmom. Dansko-švedski komedija nominovana je za dve nagrade Oskar.

Ovo je priča o četiri prijatelja koja rade kao profesori u srednjoj školi i koja pokušavaju da poboljšaju svoj život time što eksperimentišu konstantnim održavanjem nivoa alkohola u krvi.