VLAŽNOST I S ONE STRANE MEĐU POBEDNICIMA FEST-A

unnamed
Sinoć su najboljim filmovima 44. FEST-a dodeljene zvanične nagrade festivala.

Nagrade su dodeljene u tri takmičaske selekcije: Glavni program, nacionalna selekcija Srpski film (i manjinska koprodukcija) i Granice, a dodeljene su i nagrade žirija Nebojša Đukelić, Politikina nagrada Milutin Čolić, i nagrada žirija Fedeora.Sa velikim zadovoljstvom vam saopštavamo da su na sinoćnoj ceremoniji čak pet filmova iz distribucije MCF MegaCom Filma nagrađena.

Nagradu za najbolji scenario osvojio je Ramin Bahrani, dok je za najbolju mušku ulogu nagrađen Majkl Šenon za ulogu u filmu 99 DOMOVAOvaj film je nagrađen zbog relevantne i jake priče o čoveku koji pravi ugovor sa đavolom kako bi spasio svoju porodicu.

Beogradski pobednik za najbolji film u nacionalnoj selekciji dodeljen je filmuVLAŽNOST u režiji Nikole Ljuceu produkciji Nataše Damjanović i Vladimira Vidića.Film koji svojim autentičnim izrazom i specifičnim stilom najavljuje neki novi i značajan glas srpskog filma” – glasi obrazloženje žirija kojim je predsedavao Dragan Bjelogrlić, a uz njega su o nagradama odlučivali Vuk Ršumović, Kozmina Stratan, Nevio Marasović i Bernd Buder.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Nikoli Ljucia nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Miloš Timotijević za ulogu u filmu VLAŽNOST.  Ko je propustio ovaj film na FEST-u može ga pogledati na redovonom repertoaru bioskopa širom Srbije.

Reditelj filma PANAMA, Pavle Vučković, nagrađen je za najbolji debi, kako je žiri saopštio „za upečatljivo debitantsko ostvarenje koje izaziva autentičnu emociju i pokazuje novi senzibilitet kako u rediteljskom pristupu, tako i u glumačkoj igri”.

Beogradski pobednik za najbolji film u manjinskoj srpskoj koprodukciji dodeljen je ostvarenju S ONE STRANE Zrinka Ogreste. Ogresta je takođe osvojio nagradu za najbolju režiju, „za veštu, preciznu i zrelu režiju koja stilski i atmosferski savršeno prati priču kao i zbog rediteljskog rizika i hrabrosti koji se na kraju isplatio”. Ovaj film će se naći u bioskopima od 10. marta.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje dodeljena je Lani Barić za ulogu u filmu TI MENE NOSIŠ. „Za glumačku interpretaciju kojom je dala dodatnu dimenziju liku, upotpunila ga i učinila živim i uverljivim”. Ti mene nosiš možete pogledati u bioskopima od 7. aprila.

Nagradu Nebojša Đukelić, žiri u sastavu Zoran Janković, Stjepan Hundić i Feti Dautović dodelio je filmu S ONE STRANE Zrinka Ogreste. „Film se izdvaja po skladu zanatske kompetencije i u ovom trenutku značajne teme. Uprkos okvirnoj svedenosti primetna je širina autorskog zamaha. Srpsko-hrvatski spoj funkcioniše zanimljivo i potentno a film donosi i intrigantnu žanrovsku implikaciju.”

Specijalnu nagradu poneo je film VLAŽNOST. Kako je žiri saopštio „Film se preporučuje primetnom hrabrošću u tretmanu dobro poznate teme otuđenosti i nesnađenosti. Osim toga, Vlažnost odlikuje i odvažan rediteljski pristup, zahvaljujući kome priča pruža osnova za višestruke interpretacije, a ovo ostvarenje daje interesantan pogled na takozvane pobednike tranzicije.”

Žiri Fedeora (Nenad Dukić, Rita Di Santo, Tonči Valentić, Vladan Petković) nagradu za najbolji film u internacionalnoj selekciji dodelio je filmu MEDITERAN reditelja  Jonasa Carpignana.