VITEZ UMETNOSTI IGOR STANKOVIĆ

unnamed (1)

Priznanje Francuske vlade za direktora Festivala autorskog filma i distributerske kuće MCF MegaCom Film, kao i osnivača KIDS FEST-a

Odlukom ministra kulture Francuske, Igor Stanković odlikovan je ordenom umetnosti i književnosti u rangu Viteza.

U pismu se navodi da se Igor Stanković odlukuje ordenom Viteza, posebnim priznanjem koje Francuska ukazuje za angažovanje i aktivnosti u korist kulturnih i umetničkih veza između naših dveju zemalja uz negovanje Evropskih vrednosti.

Igor Stanković u svojoj 41. godini je najmlađi laureat ovog prestižnog priznanja i zvanja Viteza.
Neprevaziđeni entuzijazam, ljubav ka iskrenom i želja da današnji svet filma koji konzumiramo izgleda drugačije. Veliku profesionalnu satisfakciju donosi mi plasman kvalitetnih očekivanih i znanih do retko viđenih i prikazanih, a najčešće ne preterano ekonomski isplativih filmova. Nastaviću da se trudim da onaj (meni izuzetno bitan), deo festivalske i bioskopske publike u Srbiji, koji od filma uvek očekuje više, ne ostane uskraćen za najnovije naslove, kako već afirmisanih autora, tako i onih čije vreme tek dolazi”.

Igor Stanković, svoju profesionalnu karijeru započinje u gradu u kome je i započeo svoje školovanje, Uroševcu. U promenama i u jednoj od kolona 1999. godine dolazi u Beograd gde pronalazi svoj put da unapredi kulturnu scenu Beograda i Srbije.

Nastavljajući započeto, 2004. godine osniva MCF MegaCom Film, današnjeg lidera u filmskoj distribuciji, kao i organizovanju filmskih festivalskih manifestacija.

2005. godine osniva i Dečiji filmski festival KIDS FEST, kao jedinstvenu filmsku i opšte-obrazovnu manifestaciju za decu predškolskog i školskog uzrasta, koja svake godine u oktobru u Beogradu i preko 30 gradova širom Srbije okuplja decu svih uzrasta uvodeći ih u čarobni svet filma.

2006. godine sa grupom osnivača i poklonika Festivala autorskog filma, u svojstvu producenta i direktora, nastavlja dalje organizovanje ovog renomiranog festivala kao jednog od najznačajnih filmskih manifestacija u Beogradu.

2014. dobio je značajno priznanje, najveće u domenu kinematografije i filma, Plaketu Jugoslovenske Kinoteke za doprinos filmskoj umetnosti. Te iste godine biva proglašen za najboljeg filmskog distributera evropskog filma u Evropi od strane organizacije Film New Europe,glasovima preko 130 filmskih distributera okupljenih oko Europe Distribution.

unnamed (2)

2015. godine imenovan je od strane Ministarstva za kulturu za člana Upravnog OdboraJugoslovenske Kinoteke. Priznanje Kapetan Miša Anastasijević dobio je za bogatstvo, kvalitet i raznovrsnost kulturne i  filmske ponude u Srbiji. Iste godine, Bioskop Vilin Grad,osnovan i vođen od strane Igora Stankovića, biva proglašen za najbolji Evropski bioskop u Srbiji i biva stavljen na mapu najboljih evropskih bioskopa u Evropi od strane Europa Cinemas mreže Evropskih bioskopa Evrope.
Sa lokalnim predstavništvima u Makedoniji (MCF MKD)Bosni i Hercegovini-Republici Srpskoj (MCF BH) i Crnoj Gori (MCF MNE), koje vodi kao osnivač postiže značajne regionalne razultate.Igor Stanković je oženjen, otac dvoje dece, Mine i Andreja.