Šta raditi kada pravog odgovora nema? Film “Rat” u bioskopima

awar2-xlarge

Reditelje Tobias Lindholm čuven po filmu Lov (Hunt) nam donosi film o ljudskim izborima i bezizlaznim situacijama koje donosi rat u Avganistanu – film Rat.

Rat nije politički film, ovo je film koji redefiniše shvatanje rata u 21. veku, u kojem je mala razlika izmedju civila i vojnika i u kojem ne postoji jasno bojno polje. Jedan humanitarni prikaz vojnika koji  su pod uticajem borbe u kojoj su se našli.

Poznat po ulozi Jurona Grejdžoja iz poznate televizijske serije Igra prestola, Pilu Azbek igra komandira čete Klauza M. Pedersena, koji je zajedno sa svojim ljudima stacioniran u avganistanskoj pokrajini.  U međuvremenu, Klauzova supruga, Marija, pokušava da održi svakodnevni život u Danskoj, zajedno sa mužem u ratu i troje dece, kojima nedostaje otac. Tokom rutinske misije, u kojoj se vojnici nađu u unakrsnoj vatri, Klauz donosi odluku koja ima posledice po njega i njegovu porodicu, a sve to kako bi spasio svoje ljude.

Kritičari ga opisuju kao kompleksan film koji postavlja jedno jednostavno pitanje: „šta raditi kada pravog odgovora nema?“

U filmu Rat, koji će se naći u bioskopima širom Srbije od  16. juna, pored Pilua Azbega možete videti i Tuvu Novt, poznatu po drami Jedi, moli, voli  i Dara Salima iz epske avanture Bogovi i kraljevi.