“Sevdah za Karima” u Koloseju

Sevdah za karima

U četvrtak, 23. juna, u multipleksu “Kolosej” će se održati beogradska premijera filma “Sevdah za Karima”, bosanskohercegovačkog reditelja Jasmina Durakovića.

Film govori o troje mladih ljudi u tranzicijskom Sarajevu koji proživljavaju sukob civilizacija, te tragaju za vlastitim identitetom.

U ovoj potresnoj ljubavnoj priči atraktivna Beograđanka Ivana (Marija Karan) je zaljubljena u Sarajevu u žestokog momka Juku (Adnan Hasković). Treći član njihove družine je Karim (Amar Selimović), deminer i islamski vernik. Ima sestru Džemilu (Asli Bayram) koja studira arapsku književnost i koja se voli da se druži sa slikarom Mirzom (Mirvad Kurić), takođe posvećenom islamu.

Ivana zavede mladog Karima, zbog čega će u ovom ljubavnom trouglu njih dvoje morati platiti skupu cenu. Naime, Juka će silovati Ivanu pred Karimovim očima. To Karima odvodi još dublje u veru i pretvara u kritičara američke politike prema muslimanima u svetu. Da li će Karim otići putem militantnog islama i terorizma – tema je ovog filma za koji je američki “Variety” napisao da je “uznemirujuća kombinacija politike, islamske filozofije i žestokog seksa”.

Film “Sevdah za Karima” premijerno je otvorio takmičarski program 16. Sarajevo film festivala, dok je na međunarodnom filmskom festivalu u Mađarskoj dobio nagradu European Culture Capitol Award 2010.