Predstavljen program 23. Festivala autorskog filma

23. FAF

Film izraelskog reditelja Samuela Maoza “Fokstrot” svečano će otvoriti 23. Festival autorskog filma (FAF) 24. novembra u Domu omladine. Festival će trajati do 2. decembra 2017. godine.

Pred publikom će se naći više od 90 filmova. Pored Glavnog programa, tu su i programski segmenti „Hrabri Balkan“, „Bande à part“, „Cinéfondation“, ACID, „Duh ’67“, kao i specijalne projekcije.

U Glavnom programu biće prikazana 22 ostvarenja, od kojih se 9 takmiče za Gran pri „Aleksandar Saša Petrović“, i to: film „Barbara“ proslavljenog glumca i reditelja Metjua Amalrika, Čovek od integriteta Mohamada Rasulofa, makedonski film „Kada dan nije imao ime“ Teone Strugar Mitevske, „Kaniba“ Verene Paravel i Lisjen Kastenj Tejlor,   „Starateljstvo“ u režiji francuskog glumca, pisca i reditelja Ksavijera Legranda, „Projekat Florida“ Šona Bejkera, „Makala“ Emanuela Grasa, „Vojnici. Priča iz Ferentarija“ u režiji Ivane Mladenović, i „Felisite“ Alan Gomisa.

Kako su na konferenciji za novinare najavili Igor Stanković, direktor Festivala autorskog filma, Srdan Golubović, predsednik Saveta festivala, Srđan Vučinić, umetnički direktor festivala, Stefan Arsenijević, kopredsednik saveta festivala, i Vladimir Perišić, selektor programa „Bande à part“, i ove godine gledaoci će videti presek najboljih autorskih filmova ovogodišnje produkcije koji se bave društvenim problemima i pojavama, filozofski, poetski i angažovano.

„Svaki od filmova ovogodišnje selekcije govori o otuđenosti, predrasudama, nemogućnosti ljudi da opšte, sebičnosti, emocionalnoj praznini, samoći koje ni sami junaci nisu svesni,“ objašnjava Srdan Golubović.

Savet Festivala posebno ističe filmove „Bez ljubavi“ Andreja Zvjaginceva, francusko ostvarenje „Starateljstvo“ Ksavijera Legranda, „Hepiend“ Mihaela Hanekea, dokumentarni film „Kaniba“, „Čovek od integriteta“ iranskog reditelja Mohameda Rasulofa, nemački film „Vestern“, „Kentaur“ Aktana Arima Kubata, i „Mraz“ Šarunasa Bartasa.

Glavna lokacija festivala i ove godine biće Dom omladine Beograda, a festival će se održavati i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, bioskopu „Fontana“, bioskopu „Vlada Divljan“, Domu Kulture Studentski grad, Parobrod – bioskopu „Dragan Nikolić“, i bioskopu Art Kolarčeva Zadužbina.

Karte za festival će biti puštene u prodaju u sredu, 15. novembra, i moći će da se kupe na blagajnama bioskopa. Sledeća konferencija za novinare povodom 23. FAF-a zakazana je za 23. novembar i održaće se u Domu omladine u 12 časova.