POGLEDAJTE VIGA MORTENSENA U FILMU DALEKO OD LJUDI!

unnamed (1)

Francuska vestern drama stiže 25. juna u bioskope

Film “Daleko od ljudi” (Loin des hommes) reditelja i scenariste Davida Oelhofena radnjom je smešten u kasne 50-e, u vreme Alžirskog rata. Oelhofen donosi priču o dva čoveka – učitelju francuskog jezika u jednom malom alžirskom selu i Muhamedu, lokalnom seljanu optuženom za ubistvo. Reditelj je inspiraciju za film preuzeo iz književnosti, tačnije kratke priče Albera Kamija “Gost”. Od 25. juna domaća publika biće u prilici da gleda u bioskopima Viga Mortensena i Reda Kateba.

Učitelj Daru (Vigo Mortensen) se oseća kao uljez dok tinja sukob između Alžiraca i Francuza. Poreklom je Španac i na taj način stranac je za obe strane, bez obzira što je rođen u Alžiru i što je služio u francuskoj vojsci. Njegovo zbližavanje sa Muhamedom (Reda Kateb), disidentom koga vodi na suđenje, odvija se u žiži oružanog sukoba i središte je radnje filma.Mortensena je zainteresovala priča koja nije bila ideološki ostrašćena, već govori o običnim ljudima i njihovoj želji da ne učestvuju u nasilju, iako se nalaze u njegovom centru.

Muziku za film “Daleko od ljudi” uradili su Nik Kejv i Voren Elis. Oelhofenu je bilo važno da muzika u filmu naglasi odnos glavnih junaka, a ne nasilje.

Film je snimljen sa budžetom od 7,7 miliona dolara na lokacijama u Maroku. U epizodnim ulogama pojavljuju se Đemel BarekVinsent MartinNikolas ŽirardŽan-Žerome Esposito i Hatim Sadiki.

“Daleko od ljudi” je premijeru imao prošle godine na Venecijanskom Filmskom Festivalu gde je i trijumfovao osvojivši tri nagrade! Nakon toga se našao na programu još nekih drugih filmskih festival, uključujući FEST.