Novi termin za premijeru filma „Odumiranje“

sajt
Zbog nekolegijalnog čina AFUN-a, premijera će biti održana 4. umesto 5. decembra

Producenti filma „Odumiranje“ odlučili su da pomere premijeru filma i da isti bude prikazan beogradskoj publici 4. umesto 5. decembra, kako je ranije bilo najavljeno. 

Do pomeranja je došlo zbog nekolegijalnog čina Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN) koji su za isti datum i u istom terminu zakazali dodelu filmskih nagrada „Kristalna prizma“.„Ubeđeni smo da je apsurd da dva važna filmska događaja budu održana istog dana, te zbog toga pomeramo premijeru „Odumiranja“ na 4. decembar, u nadi da se AFUN neće predomisliti i uraditi isto. Želja nam je da svaki filmski događaj bude adekvatno ispraćen, jer smatramo da srpski film nema taj luksuz da ne iskoristi svaku priliku za promociju.“ – izjavio je Branislav Trifunović, producent filma.

Ovo ostvarenje pred beogradsku publiku stiže nakon bogate festivalske turneje. Filmu je prošle nedelje pripala nagrada ekumenskog žirija za najbolji film na filmskom festivalu u Kotbusu. Osim u Kotbusu, „Odumiranje“ je imalo zapažene projekcije u selekcijama još nekoliko značajnih evropskih festivala – u Solunu, Argentini i Atini. Svetsku premijeru film je imao u Karlovim Varima. Usledile su projekcije na svim domaćim festivalima. Dara Džokić je nadobila nagradu IBIS za najbolju žensku ulogu na festivalu Cinema City, a čak četiri nagrade filmu dodeljene su na ovogodišnjim Filmskim susretima u Nišu.

„Odumiranje“ ukazuje na probleme odumiranja sela i pokušaje da se od njih pobegne. Posle nekoliko mučnih godina života u Beogradu, provedenih na teškim poslovima i praćenih besparicom, Janko (28) se vraća u svoje zabito i, ljudima opustelo, planinsko selo sa namerom da proda zemlju i ode u Nemačku, verujući da će se tako izbaviti nevolja i konačno izboriti za svoje mesto pod suncem. Njegova usamljena majka Milica (50) koja već dugo živi u nadi da će se Janko vratiti, dovesti ženu i osnovati porodicu, ne samo da će se njegovoj nameri usprotiviti, nego će i učiniti sve da njen sin od te namere odustane. I pored toga što će Milica, snagom majčinske ljubavi, ubeđivati Janka da ostane i pokuša da živi na svojoj zemlji i od svoje zemlje, Janko neće odustati od svog plana. Otići će u nepoznato, dok će Milica, bolesna od tuge za sinom, ostati sama na svojoj zemlji. Ostalo je misao koja prožima ljude i predele – ODUMIRANJE – stoji, između ostalog u sinopsisu ovog ostvarenja.

Verujući da film u svojoj suštini mora biti angažovan, te da ukazuje na probleme i realnost koja nas okružuje, producenti i autori ističu da nema nijedne reči koja tačnije opisuje to stanje nego odumiranje. Upravo zato su odlučili da snime ovakav film, sa uverenjem da on može biti glas svih onih koji veruju da se odumiranje može zaustaviti.

Glavne uloge poverene su glumcima Branislavu Trifunoviću, Borisu Isakoviću, Dari Džokić, Emiru Hadžihafizbegoviću, Jasni Đuričić, Novaku Bilbiji i Milici Janevskoj. Svi oni će se pokloniti beogradskoj publici 4. decembra u Sava centru. Ulaznice za premijeru su u prodaji i mogu se naći na blagajni Sava centra.