Novi film Mladena Đorđevića – Sumrak u bečkom haustoru

Gastarbeiter stories_fs7.jpg

Nakon višegodišnje rediteljske pauze, koju je proveo baveći se FEST-om na poziciji jednog od selektora,  Mladen Đorđević, autor ostvarenja Život i smrt porno bande Made in Serbia, vraća se sa najnovijim dugometražnim filmom – Sumrak u bečkom haustoru.Sumrak u bečkom haustoru, koji se tenutno nalazi u fazi montiranja, bavi se našim ljudima koji žive na relaciji između Beča i prostora bivše Jugoslavije. Road movie o putnicima koji ne žive ni na početnoj ni na krajnjoj destinaciji, već su večito negde između, odnosno na putu, što ih vremenom čini strancima i u tuđini, ali i u svom zavičaju.

Glavni junak filma je Darko Markov, bečki taksista,  pisac i pesnik, koji vozeći se ulicama Beča pronalazi dodatnu inspiraciju za svoj roman o teškom životu balkanskih gastarbajtera. Nakon dobrog odjeka romana i monodrame, naš glavni junak donosi odluku da ode korak dalje i to iskustvo pretoči i u pozorišnu predstavu, a uloge poveri autentičnim akterima, dakle onima o kojima je već pisao u romanu, koji će u predstavi zapravo igrati sami sebe. Težinu života u tudjini Darko i prijatelji žele da pobede umetničkim angažmanom, time pronalazeći utočište od surove stvarnosti. 

Insipraciju za ovaj projekat reditelj Đorđević je našao kada je pročitao roman i odgledao monodramu Darka Markova Sumrak u bečkom haustoru koji su mu bili odličan uvod i vodič kroz svet gastarbajtera, a u kome srećemo egzotične likove poput vračara, taksista, gradjevinaca, raznih usamljenik koji žive na ivici, od danas do sutra, pokušavajući da opstanu daleko od zavičaja.

Đorđević se potpisuje i kao scenarista, a film je podržao i Filmski centar SrbijeAl Jazeera Balkans je koproducent, dok je distributer filma MCF MegaCom FilmCorona Film i Cinnamon produkcija iz Beograda su producentske kuće koje stoje iza ovog projekta