NEOBJAVLJENA PESMA MILANA MLADENOVIĆA U FILMU SIZIF K

sisyphus

U filmu „Sizif K” reditelja Filipa Gajića, koji u bioskope kreće 14. januara, nalazi se i neobjavljena pesma Milana Mladenovića – Između dva dana.

Jednoga dana dogovorio sam se sa Milanom da napravi muziku za predstavu „Kiklop“ po Euripidu. To je trebalo da bude moja prva režija, ali predstava nije nikada izašla. Glavni lik je mudri Odisej koji savlada nepobedivog Kiklopa, žderača ljudi na Siciliji. Milan je napravio ovu pesmu u svom stanu na Dorćolu. U ono doba. Jednoga dana našao sam na tavanu zaboravljenu TDK kasetu od 60 minuta. Napravio sam film o Sizifu.

Film koji je  svoju premijeru imao na 21. Festivalu autorskog filma je priča o reditelju iz Beograda koji opsesivno pokušava da snimi film o Sizifu –  naivnoj žrtvi bogova koji se usprotivio njihovoj volji i okovao Smrt u lance.

Da li je moguć svet u kojem Smrt ne postoji? Kako bi izgledao taj svet u kojem čak ni zločin ne bi bio moguć? Svet u kojem čovek ne bi imao potrebu ni da se hrani ni da se kreće? Da li upravo Smrt obezbeđuje smisao i snagu postojanja?

Nasuprot sažetom vremena u kojem se odvija priča o Sizifu nalazi se vreme reditelja koje je neodređeno i razvučeno. On je u braku sa zagrebačkom glumicom. Žive u različitim državama koje su do juče bile u ratu. Putuju vozovima, rađaju se deca, a njihov brak se neprimetno raspada. Stvarnost i fikcija se sudaraju, prepliću, nadopunjuju.

Režiju i scenario potpisuje Filp Gajić, dok u filmu glume Bojan Dimitrijević, Lucija Šerbedžija, Rambo Amadeus, Marija Pikić, Hana Selimović, Goran Jevtić i dr.
 „Sizif K“ je film o smrti, rađanju i slobodi i ovo je prvi igrani film o Sizifu u istoriji svetske kinematografije i u bioskopima širom Srbije kreće od 14. januara.