KAKO DA NAPRAVIŠ SVE ŠTO ŽELIŠ?

unnamed (2)

Darko Bajić osnovcima dao smernice kako se snima film

11. Dečiji filmski festival Kids fest održaće se od 19. do 25. oktobra. U susret festivalu, reditelj Darko Bajić održao je u beogradskoj osnovnoj školi Sveti Sava čas osnovcima. U prijatnoj atmosferi, poznati reditelj je strpljivo davao smernice deci kako da naprave film i pobede na konkursu „Mi smo glumci“. Jedan školski čas nije bio dovoljan da reditelj odgovori na sva pitanja oduševljene dece.

Okupljena  deca  pokazala su Darku Bajiću koliko vole da glume i pevaju. Reditelj im je ispričao kako je izgledalo snimanje njegovog prvog amaterskog filma kad je bio klinac. Snimao je golubove na terasi i njihovo gnezdo. Snimao je iz dana u dan kako je nestajala nesigurnost kod ptića, dok se nije otisnuo sa četvrtog sprata u svet. Na taj način, deci je skrenuo pažnju da inspiraciju mogu da nađu svuda oko sebe.

Na pitanje – šta ga najviše fascinira kod filma, odgovorio je: „Kad se moj prvi film prikazivao u bioskopu, išao sam svako veče da gledam publiku u sali i njihove reakcije na moj film. Neki su bili tihi, neki su se smejali, a drugi plakali…Fascinira me kako ljudi različito reaguju na isti film. Najbitnije je izvući ih njih neku reakciju.”

Deci je na kraju poručio da mogu da naprave sve što žele, ukoliko imaju jaku volju i dobru ideju. Uz veliki osmeh je dodao: „Nadam se da će neko od vas jednog dana snimati filmove”.

Najmlađi ljubitelji filmova ukoliko žele da učestvuju na konkursu „Mi smo glumci“, uz pomoć roditelja, učitelja ili nastavnika treba da postave video na youtube kanal i pošalju adresu videa (link) na mejl konkurs@kids-fest.com. Filmove koji su u skladu sa propozicijama konkursa i pravilima korišćenja usluga sajta youtube, objavićemo na Mcf Megacom Film youtube kanalu, kao i medijskim kanalima Kids festa. U najuži izbor će ući filmovi sa najvećim brojem glasova na facebook stranici KIDS FEST - Dečiji filmski festival. Glasanje na fb stranici počinje 12. oktobra i završava se 16. oktobra u 12h.

Tri najbolja video rada biće prikazana na svečanom otvaranju, a pobednika konkursa proglasiće stručni žiri koji čine ambasadorka 11. Kids festa Sara Jovanović, reditelj Darko Bajić  i glumac Denis Murić.