Filmovi u distribuciji MCF MegaCom Filma osvojili 9 nagrada na Kanskom festivalu

unnamed

Čast nam  je da vam saopštimo da su na ovogodišnjem Kanskom festivalu filmovi iz distribucije MCF MegaCom Filma osvojili čak devet nagrada.

Glavna nagrada Kanskog festivala, Zlatna palma, ove godine je otišla u ruke britanskog reditelja Kena Louča za angažovanu dramu Ja, Danijel Blejk o problemima zdravstvenog sistema u Britaniji. Louč je time postao dvostruki dobitnik glavne nagrade u Kanu, koju je osvojio i pre deset godina za film Vetar koji njiše ječam i time se upisao u elitni klub dvostrukih dobitnika koji uključuje belgijsku braću Luka i Žan Pjera Dardena i Emira Kusturicu.

Gran pri 69. Kana osvojio je film To je samo kraj sveta (It’s Only The End Of The World) mladog kanadskog reditelja Gzajvea Dolana, zasnovan na komadu francuskog pisca Žan-Lika Lagarsa, preminulog od side 1995. U glavnim ulogama pojavljuju se Marion Kotijar i Lea Sejdu.

Trijumfovao je i iranski film Trgovac (The Salesman) Ašgara Farhadija koji je osvojio dve nagrade – za najbolji scenario (Farhadi) i za najboljeg glumca (Šahab Hoseini).
Nagradu za najbolju režiju dobio je rumunski reditelj Kristijan Munđio za film Matura  (Bacalaureat) o ocu koji ima dilemu da li ćerki da priča o korupciji.

Film poznate britanske rediteljke Andree Arnold Američka devojka (American Honey) u kojem glavnu ulogu ima Šaja Labaf, osvojio je nagradu žirija.

Film Toni Erdman, nemačke rediteljke Maren Ade, dobitnik je nagrada Fipresci koju dodeljuje Međunarodna federacija filmskih kritičara. Ovaj film na komičan način govori o ocu koji zbija šale sa svojom ćerkom i na taj način ponovo uspostavlja izgubljeni odnos sa njom.

Nagrada Fipresci nedelja krtike je na ovogodišnjem 69. Kanskom festivalu pripala filmuSirov, francuske rediteljke Julije Dikorno.

Ovi nagrađeni filmovi su već otkupljeni od strane distributerske kuće MCF MegaCom Film i naći će se na predstojećim filmskim festivalima kao i na redovnom bioskopskom repertoaru.