Filmovi MCF-a sa 45 nominacija na predstojećoj dodeli nagrada Oskar

leo

Čast nam je da vam saopštimo da je 12 filmova iz distribucije MCF MegaCom Film osvojilo ukupno 45 nominacija za najvažniju filmsku nagradu Oskar.

 

Drama o preživljavanju u divljini Alehandra G. Injaritua, film Povratnik, osvojiila je najviše, ukupno 12 nominacija za Oskara  i to za najbolji film, režiju, glavnog (Dikaprio) i sporednog glumca (Hardi), fotografiju, kostim, montažu, scenografiju, šminku, vizuelne efekte, montažu zvuka i miks zvuka. Dobitnik je i tri Zlatna globusa – za najbolji film, najbolju režiju i najboljeg glumca. Kritičari ga nazivaju spektaklom godine koji se ne sme propustiti. Borba sa medvedom i opstanak u teško pristupačnim predelima Severne Amerike su prikazani u veličanstvenim slikama, zbog čega ovaj film zahteva da se pogleda na velikom platnu od 21. januara.

 

Filmovi koji su obeležili prethodnu godinu, Marsovac i Most špijuna, nominovani  su sa po šest nominacija i to Marsovac za najbolji film, glavnu mušku  ulogu (Dejmon), scenario, najbolju scenografiju , za montažu i miks zvuka. Most špijuna nominovan je za najbolji film, za najbolju sporednu ulogu (Rajlans), muziku, scenario, najbolju scenografiju i za miks zvuka.

 

Za najbolju žensku ulogu nominovane su glumice Šarlot Rempling  (45 godina) i Dženifer Lorens za ulogu u filmu Džoj, za koju je već dobila Zlatni globus. Džoj  je prikaz emotivnog, životnog putovanja Džoj Mangano, začetnici jedinstvenog matrijarhata i osnivačici revolucionarnih krpa za brisanje poda „Miracle Mops“, koji se već nalazi na repertoaru domaćih bioskopa.

 

Film Kerol ostvario je šest nominacija i to za najbolju glavnu žensku ulogu (Kejt Blanšet),sporednu žensku ulogu (Runi Mara),kostimografiju, adaptirani scenario, fotografiju i muziku. Film se bazira na knjizi Patriše Hajsmit „Cena Soli“ i opisuje predivnu ljubavnu priču između dve žene u pedesetim godinama prošlog  veka kada je takva veza bila zabranjena. Kerol  nam u bioskope  stiže 3. marta.

 

Film Pod lupom (Spotlight) je dobio šest nominacija –  za najbolji film, režiju (Tomas Makarti), sporednog glumca (Mark Rafalo), sporednu glumicu (Rejčel Mekadams), montažu i orginalni scenario. Film se temelji na istinitom događaju iz 2002. godine kada su novinari lista Boston Globe razotkrili najveću pedofilsku aferu u bostonskoj nadbiskupiji, što je izazvalo šok u celoj Americi. Pod lupom je u domaćim bioskopima  od 10. marta.

 

Film Bruklin je dobio tri nominacije: za najbolji film, glavnu glumicu (Serše Ronan) i adaptirani scenario. Radi se o adaptaciji istoimene hit knjige irskog pisca Kolma Tojbina koja na romantičan način opisuje odlazak mlade irske devojke u Ameriku, gde se ona zaljubljuje u Italijana. Bruklin dolazi u domaće bioskope u martu.

 

Za najbolji strani film u konkureniciji su pobednik 43. FEST-a, Vuk i film Rat  koji govori o komandiru čete Klauz M. Pedersenu  koji tokom rutinske misije, u kojoj se vojnici nađu u unakrsnoj vatri, mora da donese odluku koja ima posledice po njega i njegova porodicu, a sve to kako bi spasio svoje ljude.

 

Film Youth nominovan je u kategoriji za najbolju originalnu pesmu i ovaj film nam dolazi u bioskope 24. marta.

 

Film Trumbo je dobio nominaciju za najboljeg glavnog glumca (Brajan Kranston). Kranston glumi Daltona Trumba, u četrdesetim godinama prošlog  veka, najpoznatijeg holivudskog  scenaristu koji je dospeo  na „crnu listu“ jer nije želeo da svedoči  o komunistima u Holivudu te je kasnije napisao scenario pod tuđim imenima i  za to osvojio čak dva Oskara.

 

Svečana 88. dodela Oskara, čiji će ove godine domaćin biti komičar Kris Rok, biće održana 28. februara u Los Anđelesu.