Film Tomasa Vinterberga Komuna u bioskopima

001-The-Commune-Photo-Christian-Geisnaes

Danski reditelj Tomas Vinterberg, srpskoj publici poznat po potresnom višestruko nagrađivanom ostvarenju Lov , u bioskope dolazi sa najnovijim filmom Komuna.

Komuna je premijerno prikazan na ovogodišnjem FEST-u i govori o sukobu između ličnih želja i solidarnosti i tolerancije u jednoj komuni tokom sedamdesetih.

Erik i Ana su par akademika koji sa svojom ćerkom Frejom osnivaju komunu u Erikovoj velikoj kući u predgrađu Kopenhagena. U početku sve deluje idealno dok pratimo razvoj komune i njihove kućne sastanke, večere i zabave. Ali mir i sklad ne mogu da opstanu, posebno kad se u kuću useljava Erikova ljubavnica.

I Vinterberg je u jednoj komuni u Kopenhagenu između 1976. i 1985. i to iskustvo mu je ostalo u veoma pozitivnom sećanju. Prva asocijacija na komunu je svima verovatno hipi pokret, ali Vinterbergova Komuna je nešto drugačija, ona je sačinjena od intelektualaca, akademika i poslovnih profesionalaca koji su živeli sasvim normalnim životima.

Komuna se će se prikazivati samo u pojedinim bioskopima, kao što su Dom sindikata, Dvorana Kulturnog centra i Tackwood Cineplex.