DANAS JE PREMIJERA RATNE DRAME OSLOBOĐENJE SKOPLJA

mfMikko Nousiainen and Lucija Serbedzija

Od 2. marta u bioskopima širom Srbije


U okviru programa FEST 45 GALA 1. marta sa početkom u 19h, na velikom platnu Sava centra očekuje nas premijera ratne drame Oslobođenje Skoplja. U pitanju je adaptacija teksta Dušana Jovanovića iz 1977. godine koji je dožive mnoštvo uspešnih pozorišnih izvedbi, a u nekima je i ulogu dečaka imao sam Danilo Šerbedžija, koji je već tada razmišljao o adaptaciji i ekranizaciji ovog dela.

Oslobođenje Skoplja je ratna i ljubavna priča između Makedonke i nemačkog vojnika tokom Drugog svetskog rata, viđena očima dečaka Zorana (David Todosovski)  koji odrasta u Skoplju okupiranom od strane Nemaca i Bugara.

Dušan Jovanović i Rade Šerbedžija autori su scenarija. Uz Radeta Šerbedžiju u filmu glume i poznati finski glumac Mikko Nousiainen, te Lucija Šerbedžija, Nebojša Glogovac, Silvija Stojanovska i po prvi puta na filmu, David Todosovski.

Produkciju filma radili su Vladimir Anastasov, Robert Naskov, Igor Nola, Goran Tozijai Danilo Šerbedžija. Direktor fotografije je Dejan Dimevski, scenograf je Vanja Bartling, dizajn kostima potpisuje Željka Franulović, a dizajn maske Ana Bulajić Črček. Za muziku u filmu zaduženi su makedonski autor Vlatko Stefanovski i Finac Tuomas Kantelinen.

Oslobođenje Skoplja“, hrvatsko-finsko-makedonska koprodukcija u režiji Radeta i Danila Šerbedžije premijerno će biti prikazan na 45. FESTU, a u bioskope širom Srbije dolazi 2. marta.