ASTRONAUTI SU PROČITALI KNJIGU „MARSOVAC“, SADA NE MOGU DA DOČEKAJU FILM

THE MARTIAN

Marsovac: Spasilačka misija 3D u bioskopima od 1. oktobra

Knjiga Marsovac dobija dobre pohvale iz svemira i astronauti ne mogu da dočekaju da pogledaju istoimeni film Ridlija Skota koji će uskoro izaći.

Kjel Lindgren, astronaut Nase iz Međunarodne svemirske stanice, izjavio je da su i on i njegov kolega, Skot Keli, pročitali roman Endija Vira. Lindgren je istakao novinarima da mu se knjiga zaista dopala i da se nada da će dobiti kopiju filma 2. oktobra,  dan posle premijere.

Astronauti su nedavno razgovarali telefonom sa zvezdom filma, Metom Dejmonom. Oni su pozvali glumca, koji tumači ulogu fiktivnog astronauta Marka Vatnija, koji je greškom ostavljen na Marsu, dok je obilazio Laboratoriju za mlazni pogon u Pasadeni, Kalifornija. „To je bio interesantan razgovor“, prisetio se Lindgren tokom jedne konferencije za novinare. „Svakako nam je bilo zabavno.“

Keli, koji je skoro pola godine u jednoj svemirskoj stanici, rekao je da je teško uporediti svoje iskustvo u orbiti sa putovanjem na Mars. „Za one koji idu na Mars, naročito prvi put, to će biti neverovatna destinacija i događaj, zbog kojeg će zaista biti uzbuđeni“, rekao je Keli. „Ja ne kažem da nisam uzbuđen zbog ostalih stvari.“ Posada na Marsu, takođe, neće cirkulisati stalno, a tako je i na svemirskoj stanici.

Devetoro ljudi iz četiri države boraviće u labaratoriji u orbiti, do petka, kada će se troje, predstavnici Rusije, Kazahstana i Danske, vratiti na Zemlju. Keli i Rus, Mihail Kornijenko, ostaće tamo do sledećeg marta. To će biti najduža misija za Nasu do sada. Zvaničnici smatraju da je ta dugogodišnji misija neophodan korak, jer agencija ima u planu da ekspedicije na Mars produži do 2030. godine.

S obzirom da je knjiga fokusirana na crvenu planetu, Nasa je „prihvatila Marsovca“ i obrnuto.

Novi film Ridlija Skota stiže u domaće bioskope od 1. oktobra.