18. Festival autorskog filma posetilo preko 25 000 posetilaca

Tabu 1

Tokom 18. Festivala autorskog filma, koji je svečano zatvoren sinoć u Domu omladine, prikazano je 48 filmova iz 15 zemalja u 8 sala i u okviru  6 festivalskih programa (glavnom i 5 pratećih). Festival je posetilo preko 25 000 gledalaca, a pratilo ga je 200 akreditovanih novinara, filmskih kritičara i filmskih radnika.

To je najposećenije izdanje ove manifestacije u njegovoj osamnaestogodišnjoj istoriji.

Gran pri festivala, „Aleksandar Saša Petrović“, četvoročlani međunarodni žiri dodelio je portugalskom filmu „Tabu“ reditelja Miguela Gomeša, nagrada za najboljeg reditelja dodeljena je francuskom reditelju Leosu Karaksu, a specijalno priznanje žirija otišlo je filmu „Svi u našoj porodici“ rumunskog reditelja Radua Žudea.

Žiri su činili prošlogodišnji dobitnik gran prija „Aleksandar Saša Petrović“, reditelj Pablo Đorđeli, rediteljka Maja Miloš, scenarista Anders Avgust i producent Jorgos Curgijanis.

Prateći programi u Muzeju kinoteke – „Autori predstavljaju“, „Autorski svet Miše Radivojevića“ i „Kralj majmuna“ traju i 5. decembra.

U okviru programa „Autori predstavljaju“ danas će se u 17h predstaviti Petar Lalović sa filmom „Beogradska oaza“ i makedonski reditelj Siniša Evtimov sa omnibusom „Skopje remixed“.

Tokom 5. decembra najgledaniji filmovi sa festivala biće prikazani kao „FAF na bis“ u Dvorani kulturnog centra i bioskopu „Fontana“.

 

Beogradska oaza

Trajanje: 28’

Petar Lalović predstavlja film Beogradska oaza

PUSTIMO IH DA ŽIVE

U centru  Evrope, usred višemilionskog Beograda, nalazi se ostrvo – oaza netaknute prirode. Naseljavaju ga hiljade različitih ptica stanica, ali je ono i nezaobilazno „tranzitno odmorište” selica sa ptičjim koridorima što vode na jug, i natrag. To je jedinstveno ekološko čudo takoreći utkano u megalopolis, i to nadomak centra grada. Od pamtiveka je na snazi nepisan ugovor između ljudi i ptica da ta oaza ostane sačuvana kao netaknuti raj „pernatih turista” u njihovim večitim migracijama. A zauzvrat, ona ljudima nudi najčistiji vazduh i mirise prirode, bez „veštačkih jonizatora“. Ima li šta lepše od uživanja u nepreglednim jatima ptica u letu? To nije samo estetski doživljaj, već prava „hrana za dušu“ čoveka već umorenog gradom i „tekovinama“ civilizacije. Ptice ne traže ništa – sem da ih ostavimo da žive u tom njihovom malom ostrvskom raju.

Skopje Remixed

Režija: Gjorche Stavreski, Sinisha Evtimov & Bojan Trifunovski, Srgjan Janicijevic, Jane Altiparmakov, Darijan Pejovski, Vardan Tozija, Ognen Dimitrovski, Sasa Stanisik, Borjan Zafirovski

Uloge: Aleksandar Mikik, Ana Stojanovska, Bojana Petrovic, Dejan Lilik, Emra Kurtisova, Igor Angelov, Irfan Nezir, Jana Stojanovska, Jelena Jovanova, Julija Milkova, Jovica Mihajlovski, Kamka Tocinovski, Kiril Korunovski, Milan Tocinovski, Nina Gacik, Oliver Mitkovski, Sasko Kostov, Sofija Kunovska, Vladimir Hristov

Trajanje: 140’

Siniša Evtimov predstavlja film Skopje Remixed

„Skopje Remixed“ je omnibus-film koji sadrži devet priča posvećenih gradu Skoplju, kroz prizmu 10 mladih Makedonskih redizelja, koji grad doživljavaju na sebi svojstven način. Glavni motiv filma je neuništivi duh i jedinstvenost Skoplja. Iako Skoplje nema superheroje kao što su Gotam Siti ima Betmena i Metropolis Supermena, njegovi superheroji su svi njegovi stanovnici.