„Sveti motori“ u bioskopima od 13. decembra

07

Prvi film Leosa Karaksa posle 13 godina pauze


Nakon 13 godina pauze u snimanju, poznati francuski reditelj Leos Karaks vratio se filmom „Sveti motori“, koji će se naći na redovnom bioskopskom repertoaru od 13. decembra.

Od zore do sumraka, pratimo nekoliko sati u životu gospodina Oskara, misterioznog junaka koji putuje iz jednog života u drugi. On je usamljen čovek, živi u velikoj limuzini u kojoj ga Selin, vitka plavuša za volanom, prevozi u različite delove Pariza. Gospodin Oskar je poput savesnog plaćenog ubice koji se kreće od mete do mete. Uvek u potrazi za nečim lepim, tajanstvenom pokretačkom snagom, ženom i duhovima prošlih života. No, gde su njegov pravi dom, njegova porodica, njegov mir?

Ovaj film kod nas je premijerno je prikazan u okviru glavnog programa 18. Festivala autorskog filma, a žiri festivala, koji su činili Pablo Đorđeli, Maja Miloš, Avgust Anders i Jorgos Curgijanis dodelio je Leosu Karaksu nagradu za najbolju režiju.

Odluku za najboljeg reditelja žiri je objasnio na sledeći način: „Riskantan film koji je samo jedan reditelj mogao da napravi, ovaj film funkcioniše kao savršena mašinerija sastavljena od potpuno različitih, vizuelno impresivnih delova. Nagrada za najbolju režiju ide Leosu Karaksu za film „Sveti motori“.

Na Filmskom festivalu u Kanu, gde je imao svetsku premijeru, film „Sveti motori“ osvojio je Nagradu mladih.

Nepredvidljivi francuski autor Leos Karaks istraživao je u karijeri kompleksnost modernih veza ostvarenjima kakva su „Mladić sreće devojku“, „Ljubavnici na mostu“, „Zla krv“, i kontroverzni „Pola X“. Njegov stil  na tragu novog talasa i rad sa glumcima kakvi su Žilijet Binoš i njegov kinematografski alter-ego, Denis Lavant, specifičan su omaž rediteljima koji su uticali na njega, kao što je to učinio Žan-Lik Godar.