„BIBA STRUJA“ POBEDNIK BELDOCS FESTIVALA

biba-struja-beldoks

Nagradu za najbolji srpski dokumentarni film na 5. BELDOCS-u ravnopravno dele Dušan Čavić i Dušan Šaponja za film “Biba struja” i Srđan Keča za “Pismo ocu”, odlučio je festivalski žiri.

“Biba struja” je duhovit i istinit portret jednog čoveka i jednog fenomena, njegovih moći, stremljenja i nemoći. Intrigantan, diskretan u posmatranju, osetljiv za ljudske porive, ponekad manipulativan, ali uvek zabavan, ovaj film slavi malog čoveka u nama i velike moći ljudskih težnji kojima raspolažemo. Sa istančanin nervom za dokumentarni žanr, ovaj film postavlja na visok nivo sve svoje kinematografske aspekte, nudeći se publici kao praznik za oči i uši, potvrđujući da dokumentarac može biti bioskopska atrakcija, stoji u obrazloženju žirija.

Nakon uspešne svetske premijere i pobede na BELDOCS-u “Biba struja” će biti prikazivan i u bioskopima od 10. maja.

Dušan i Dušan su više od tri godine pripremali ovaj dugometražni film o Slaviši Pajkiću – čoveku koji u svojim rukama može da isprži viršlu. Zahvaljujući fenomenu koji je otkrio još kao tinejdžer, Slaviša je ceo svoj život posvetio električnoj struji sa kojom se druži i dan danas. Njegov organizam je otporan na struju i Slaviša kontroliše jačinu struje koju ispušta njegovo telo.

U pokušaju da obori i treći Ginisov rekord „Biba struja“ se suočava sa nepremostivom preprekom, slabljenjem moći zbog starenja njegovog organizma. Kako će gubitak ovog fenomena uticati na njegov porodični i društveni status, da li će naučnici uspeti u potpunosti da objasne ovaj fenomen, pokušali su da otkriju autori filma u dokumentarcu o čoveku kome nisu dozvolili da sedne na električnu stolicu.

Sa projektom za film i trejlerom Dušan Šaponja i Dušan Čavić su 2010. godine pobedili na pitch sesijama na Zagrebdoxu i IDFA festivalu u Amsterdamu, koji je najveći festival dokumentarnog filma u svetu.

Pored podrške Filmskog centra Srbije, Ministarstva Kulture i Skupštine grada Beograda, iza filma je stalo 5 inostranih televizija, od kojih su dve javni servisi – Austrijski ORF i Danski DR TV, kao i Švedski obrazovni program UR i Kanadske televizije TV Ontario i TV Knowledge.