“Dečak sa biciklom” u avgustu u bioskopima

decak-sa-biciklom

„Dečak sa biciklom“, ostvarenje belgijskog dua Žan-Pjera i Lika Dardena, od 2. avgusta prikazivaće se u bioskopu „Vilin grad“, u Nišu, a od 23. avgusta u Beogradu, u „Dvorani Kulturnog centra“.

Ova dirljiva filmska priča osvojila je brojna priznanja, među kojima su gran pri na prošlogodišnjem Kanskom festivalu, kao i nagrada za najbolji scenario na dodeli Evropskih filmskih nagrada 2011. godine. Film je bio nominovan i za Zlatni globus, u kategoriji Najbolji strani film, a domaćoj publici predstavljen je na „Kustendorfu“ i FEST-u, početkom ove godine.

Siril, jedanaestogodišnji dečak, ostavljen je u domu za nezbrinutu decu, ali je uveren da će se otac vratiti po njega. U potrazi za ocem, ali i biciklom koji je izgubio, dečak slučajno upoznaje frizerku Samantu, koja mu dozvoljava da ostane kod nje. Osim što pronalazi i vraća njegov bicikl,  Samanta brine o dečaku. Dečak ne prepoznaje ljubav koju mu Samanta pruža, osećanje koje će mu pomoći da pobedi bes.

Braća Žan-Pjer i Lik Darden  su poznati belgijski filmski reditelji koji pišu, produciraju i režiraju filmove zajedno. Prvu međunarodnu nagradu osvojili su u Kanu,  kada je film “ Rosetta”  osvojio  Zlatnu palmu 1999. Drugu Zlatnu palmu osvojili su za film „Dete“, 2005. godine. Svi njihovi filmovi su osvojili neku od prestižnijih nagrada.