Salesman
TRGOVAČKI PUTNIK od 9. marta

TRGOVAČKI PUTNIK

Originalni naziv: FORUSHANDE / THE SALESMAN

Žanr: triler, drama

Trajanje: 125 min.

Godina proizvodnje: 2016.

Zemlja porekla: Iran, Francuska

Scenario: Asghar Farhadi

Režija: Asghar Farhadi

Uloge: Taraneh Alidoosti, Shahab Hosseini, Mina Sadati, Babak Karimi

Prisiljeni da napuste svoju ruševnu kuću, Rana i Emad, iranski glumački par koji trenutno priprema uloge u predstavi „Smrt trgovačkog putnika” Artura Milera, unajmljuju stan od jednog od kolega glumaca. Ne znajući da je tu pre njih boravila žena loše reputacije, sa mnogo „klijenata”, oni se useljavaju. Lošim sledom događaja, jedan od klijenata svraća u stan jedne noći dok se Rana kupa sama u kupatilu, a posledice ovog događaja potpuno će poremetiti miran život ovog para.

Dobitnik je Oskara za najbolji strani film dok, reditelj Asgar Farhadi zbog novih ograničenja putovanja nije mogao da prisustvuje dodeli nagrada.

Asgar Farhadi je rođen 1972. godine u Iranu. Zainteresovao se za film u tinejdžerskim godinama i započeo svoje formiranje kao reditelj pridruživanjem Omladinskom filmskom udruženju Esfahana 1986. godine. Osnovne studije završio je na Katedri za pozorište Škole dramskih umetnosti u Teheranu 1998, a master studije iz oblasti filmske režije na Univerzitetu Tarbiat Modares nekoliko godina kasnije. Farhadi je režirao svoje debitantsko ostvarenje, Ples u prašini, 2003. godine. Tokom karijere osvojio je veliki broj značajnih nagrada, među kojima su Zlatni medved, Zlatni globus i Oskar za najbolji film na stranom jeziku za Razvod.