Novosti

Jugoslavenski klasici u programu Prolećnog izdanja Festivala autorskog filma

Od 9. do 17. aprila na ondemand.kinomeetingpoint.ba održaće se prvi zajednički regionalni online filmski festival, koji je udružio četiri filmska festivala: Sarajevo Film Festival (BiH), Festival autorskog filma iz Beograda (Srbija), Zagreb Film Festival (Hrvatska) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora). Sa željom da se podsetimo na filmsko blago regije, festival prikazuje i dva jugoslavenska klasika: film “Pavle Pavlović” Puriše Đorđevića iz 1975. godine i “Miris poljskog cveća” Srđana Karanovića iz 1977. godine.

Publika festivala će uz restaurirane verzije ovih filmova ekskluzivno imati priliku da pogleda i intervjue s autorima filmova, Purišom Đorđevićem i Srđanom Karanovićem, a razgovore vodi Nebojša Jovanović, istoričar filma.
 
Reditelj i scenarist Đorđević kroz priču o Pavlu Pavloviću, običnom čoveku i radniku, gradi sliku o sistemu, društvu i državi Jugoslaviji sredinom 1970-ih godina u kojoj vlada korupcija i nepoštenje, a pojedinac je u svakom smislu gubitnik. Ovaj klasik je okupio najpoznatija imena domaće filmske scene – uloge tumače Bekim Fehmiu, Milena Dravić, Slobodan Đurić, Rade Marković, Ljuba Tadić, Skender Rabotina, Ljubinka Bobić, Petar Božović, Faruk Begoli, Svjetlana Knežević, Đorđe Nenadović, Stojan Aranđelović, Milivoje Popović-Mavid, Danilo Stojković, Dušan Antonijević, Vojislav Brajović, Dobrila Stojnić, Toni Laurenčić, Vesna Pećanac. Ovaj film je poslednja filmska uloga Ljubinke Bobić. Direktor fotografije je Tomislav Pinter, scenograf Jovan Radić, kostimografkinja Božana Jovanović, montažerka Ljiljana Stefanović, a kompozitor Đorđe Karaklajić.

Film je nagrađen na festivalima u Puli, Avelinu i Trstu.

“Miris poljskog cveća” iz 1977. godine režirao je Srđan Karanović po scenariju koji je napisao sa Rajkom Grlićem. Direktor fotografije je Živko Zalar, a film je montirala Branka Čeperac. Autor muzike je Zoran Simjanović, a scenograf Miomir Denić. Uloge tumače Ljuba Tadić, Sonja Divac, Aleksandar Berček, Olga Spiridonović, Bogdan Diklić, Branko Cvejić, Slobodan Aligrudić, Miodrag Radovanović, Čedomir Petrović, Gorica Popović, Ljubomir Čipranić.
 
Poznati glumac napušta pozorište i odlazi da živi na šlepu kod prijatelja lađara. Priča o njegovom postupku se širi i ljudi iz njegove okoline, pokušavajući prvobitno da ga privole da se vrati poslu i porodici, i sami privučeni pobunom ostaju na reci u traganju za novim životom. Na kraju ostaje otvoreno pitanje šta je ko stvarno pronašao...
 
Film je prikazan na festivalima u Puli, Vrnjačkoj Banji, Lokarnu, Gentu i Kanu. Nagrađen je u Kanu – Nagrada FIPRESCI, u Puli – Zlatna Arena za režiju (Srđan Karanović), Zlatna Arena za kameru (Živko Zalar), Zlatna Arena za muziku (Zoran Simjanović) i Vrnjačkoj Banji: Druga nagrada (Srđan Karanović).

Devetodnevni regionalni online filmski festival održava se u sklopu Mreže festivala Jadranske regije na ondemand.kinomeetingpoint.ba i publici u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori prikazuju filmove koje su izabrali selektori četiri partnerska festivala.