Novosti

31. dodela EFA nagrada

Evropski filmski Festival, 31. po redu, održan je 15. decembra 2018. godine u Sevilji, Španija.

Među nagrađenim filmovima našao se veliki broj iz distribucije MegaCom filma, a neke od njih su domaći gledaoci već imali priliku da vide na skoro završenom 24. Festivalu autorskog filma, dok će ostatak biti prikazan na 47. FEST-u 2019. godine.
Film ‚‚Cold War“, u režiji Dir Pawela Pawlikowskog dobio je čak 5 nagrada: Najbolji evropski film, Najbolji evropski režiser, Najbolja evropska glumica (Joanna Kulig), Najbolji evropski scenario (Pawel Pawlikowski) i Najbolja montaža (Jarosław Kamiński). Ovaj film će biti prikazan na 47. FEST-u.

‚‚Girl’’ Dir Lukas Dhonta, film prikazan na 24. Festivalu autorskog filma kao i na Filmskom festivalu na Paliću, dobio je nagradu Prix FIPRESCI u kategoriji za Najbolji debitantski film.
‚‚Dogman“, režisera Marcella Fontea, koji će se naći na programu 47. FEST-a, dobio je 3 nagrade: za Najboljeg evropskog glumca (Marcello Fonte), za Najboljeg kostimografa (Massimo Cantini Parrini) i za Najbolju šmunku i frizuru (Dalia Colli, Lorenzo Tamburini i Daniela Tartari).

Još 5 filmova sa domaćih festivala, takođe je dobilo nagrade: 

- ‚‚The Death of Stalin“, Dir Armando Iannucci – Najbolja evropska komedija, film koji je bio u redovnoj distribuciji MCF-a 2018. godine.

- ‚‚White Crow“, Ralph Fiennes – Nagrada za veliki uspeh u svetskim bioskopima, biće prikazan na 47. FEST-u.

- Norveški ‚‚U-Jully 22“, prikazan na Filmskom festivalu na Paliću, dobio je nagradu za Najboljeg direktora fotografije.

- Kompozitori muzike za film ‚‚3 days in Quiberon“ Christoph M.Kaiser i Julian Maas dobili su nagradu za Najboljeg kompozitora, a film je prikazan na Dunav Film Fest-u.

- Nagradu za najboljeg supervizora za vizuelne efekte je
dodeljena Peter Hjorthu u filmu ‚‚Granice“, koji je bio
prikazan na ovogodišnjem, 24. FAF-u.