Untitled-1
VELIKA LEPOTA od 27. marta

VELIKA LEPOTA

Originalni naziv: La Grande Belezza

Žanr: komedija, drama

Trajanje: 142 min.

Godina proizvodnje: 2013

Zemlja porekla: Italija, Francuska

Jezik: italijanski

Scenario: Paolo Sorrentino, Umberto Contarello

Režija: Paolo Sorrentino

Uloge: Carlo Verdone, Sabrina Ferilli and Toni Servillo

Priča o Džepu Gambardelu, tužnom 65-godišnjem piscu i novinaru koji se priseća svoje mladosti i burnog društvenog života u Rimu. Gambardelijev život predstavlja hedonističku šetnju po društvenom životu rimske kulturne elite – od umetničkih performansa, do raskošnih večera i plesnih zabava. Vremešni cinični mizantrop ne uspeva da pronađe lepotu i inspiraciju već dugi niz godina, a želi da nastavi da piše. Iako je uvek pozvan na brojne događaje u Rimu, nije srećan i ispunjen, žudi za jednom i jedinom, davno izgubljenom ljubavi.

Film “Velika lepota” (“La Grande Bellezza”) italijanskog reditelja Paola Sorentina proglašen je za najbolji evropski film na prošlogodišnjoj ceremoniji uručivanja evropskih filmskih nagrada u Berlinu.

Na Berlinalu film “Velika lepota” (“La Grande Bellezza”) je bio apsolutni pobednik osvojivši još tri nagrade – Paolo Sorentino je dobio evropsku nagradu za najboljeg reditelja, glavni glumac Toni Serviljo za najboljeg glumca, a film je dobio nagradu i za najbolju montažu.

Sorentinov film je osvojio Oskara za najbolji strani film na 86. dodeli nagrada Američke filmske akademije.